McGill Üniversitesi’nden Ajitha Thanabalasuriar’ın öncülüğünde yapılan araştırmada, meyve aromalarının akciğerlerin doğal savunmalarını zayıflattığı ve bedenin ziyanlı mikropları engellemesini zorlaştırdığı tespit edildi.
Bu durum, bedenin ziyanlı mikroplara karşı savunmasını zayıflatarak, bilhassa akciğerlerdeki bağışıklık hücrelerinin hareketlerini değiştiriyor.
Çalışmada, fareler üzerinde yapılan testlerde, böğürtlen aromalı buharların alveoler makrofajları (akciğer bağışıklık hücreleri) felç ederek bakterilere karşı savunma yapmalarını engellediği görüldü.
Bu, farelerde hayatta kalma oranının düşmesine yol açtı. Araştırmacılar, bu ziyanlı tesirlerin hangi kimyasal bileşenlerden kaynaklandığını belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor.
Araştırma, meyve aromalı elektronik sigaraların sıhhate tesirleri hakkında değerli ikazlar sunarken, bu tıp eserlerin kullanımının gençler ortasında yayılmasını engellemek gerektiğini vurguluyor.