Tunceli ülke genelinde havası en pak 4 vilayet ortasında yer alıyor. Sarp dağların arasında kurulu olan bitki örtüsü bakımından çok varlıklı olan şehirdeki Munzur Vadisi Ulusal Parkı’nın florasında 1518 çeşitli bitki kaydı bulunuyor. Pak su kaynakları ile bilinen vilayette, arıcılık ve küçükbaş hayvancılık yaygın yapılıyor. Üreticiler süt eserlerini günlük olarak kentteki tüketicilerle buluşturuyor. Ayrıyeten kentte dut pekmezi, polen pahası yüksek olan çiçek balı, kuru fasulye, kaya tuzu, tek dişli dağ sarımsak, tulum peyniri, şişelenmiş Munzur suyu üzere birçok organik eser, ülke pazarının yanı sıra Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.
“ŞEHİRDE FABRİKA YOK”
TÜİK’in açıkladığı ‘2021-2023 Hayat Tabloları’ bilgilerine nazaran Tunceli, 80,8 yılla doğuşta beklenen hayat mühletinin en yüksek olduğu vilayet oldu. Tunceli’yi 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin takip etti. Beklenen ömür mühletinin en düşük olduğu vilayet ise 76,1 yıl ile Kilis oldu.
Kentte yaşayan 77 yaşındaki İbiş Tan uzun ömrün doğal beslenme kaynaklı olduğunu belirterek, “Dağlarımızda pak hava var. Kentte fabrika yok, içme sularımız tertemiz. Dağlarımızda birçok şifalı ot var. Biz tereyağı, çökelek, peynir, ışkın, mantar, şifalı otlar yiyoruz. Bir de kul hakkı yemiyoruz. Bundan ötürü da uzun yaşıyoruz” dedi.
“‘ORGANİK BESLENİYORUZ”
Organik eser tüketip, uzun ve sağlıklı yaşadığını belirten Gülizar Uçar “Buğdayımızı kendimiz takım hasat edip, ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Kendimize ilişkin olan havuçları, sütümüzüzden yoğurt ve çökelek yapıp onu tüketiyoruz. Burada fabrika yok, fabrikanın makus dumanı yok. Havamız, suyumuz tertemiz zira ormanımız çok. Sıhhatimizi bunlara borçluyuz. Paketli katkı unsuru bulunan eserleri tüketmiyoruz, organik eserleri tüketiyoruz. Bu türlü olunca da uzun yaşıyoruz” sözlerini kullandı.
Tunceli’nin havasının hoş ve pak olduğunu vurgulayan 70 yaşındaki Hıdır Coşkun “Tunceli insanı genelde doğal besleniyor, hayvansal besinler tüketiyor. Havamız da çok hoş. Bundan ötürü da sağlıklı ve uzun yaşıyor” dedi.
“EĞİTİM DÜZEYLERİ ÇOK YÜKSEK”
İl Sıhhat Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde sıhhat hizmetini her manada en yeterli bir formda vermeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız sıhhat hizmetini alma noktasında sahiden şuurlu. Zira eğitim düzeyleri ile sıhhat okuryazarlıkları yüksek. Burada ayrıyeten doğal beslenme ön planda. Tarım ve hayvancılık çok yüksek bir oranda. Her şeyin doğalını tercih ediyorlar. Bunları gözümüzle görüyoruz. Doğal beslenme kültürünü Tunceli halkı benimsemiş. Organik beslenme alışkanlığı uzun yaşamada kıymetli bir katkı sağlamaktadır” diye konuştu.